PATRIMONIU CULTURALPARTENERI
Muzeu Virtual
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuala
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Media
PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home

Comisia Europeana

Comisia Europeană – Directoratul ...

Consiliul Uniunii Europene

LINK-uri UTILE
more ...
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
Link-uri Utile
PROTECŢIA DATELOR PERSONALE
ACHIZIŢII PUBLICE
Anunturi

Proces de selecţie a grupului ţintă

Modul de formare ... - Ziarul Lumina

Procedură selecţie grup ţintă
COMUNICATE DE PRESĂ
more...
Comunicate de Presa
Istoric Protopopiatul Băile-Herculane

Evenimentele din decembrie 1989, în urma cărora regimul comunist totalitar a fost înlăturat, au determinat şi în viaţa Bisericii Ortodoxe Române din Banat schimbări multiple. Conştientizându-se nedreptatea istorică înfăptuită în anul 1949, prin desfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului a hotărât, în decembrie 1993, reactivarea vechii Episcopii caransebeşene, cu trei protopopiate (Caransebeş, Reşiţa şi Oraviţa) şi peste 200 de parohii şi filii. Pentru o mai bună gestionare a eparhiei s-a înfiinţat, în anul 1995, Protopopiatul Băile Herculane, prin rearondarea parohiilor şi filiilor din protoprezbiteriatele Caransebeş şi Oraviţa.

Protopopiatul nou înfiinţat se revendică de la protopopiatul Mehadia, vechi centru bisericesc al Banatului. Acesta a avut vreme de sute de ani sediul în localitatea Mehadia, dar în 1928, cu toate că a rămas cu numele de Protopopiatul Mehadia, sediul a fost mutat la Orşova, localitate principală a Banatului de Sud. Protopopiatul Mehadiei s-a desfiinţat după alipirea Episcopiei Caransebeşului la Arhiepiscopia Timişoarei (1949), iar parohiile au fost împărţite între protopopiatele Caransebeş şi Oraviţa. Mai mult,  teritoriile Orşovei şi împrejurimile au trecut la judeţul Mehedinţi, după reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, protopopiatul nemaiputând fi reactivat la Orşova. Cum cea mai importantă localitate din arealul fostului protopopiat al Mehadiei a fost Băile Herculane, sediul noii structuri administrative bisericeşti a fost stabilit aici.

După înfiinţare, în anul 1995, protopopiatul nu a avut un sediu propriu. A funcţionat într-o clădire oferită de Societatea Hercules S.A. din Băile Herculane, apoi în Vila Doboşan, proprietate a Episcopiei Caransebeşului şi în apartamentul parohial al Parohiei Schimbarea la Faţă din localitate. Abia în anul 2009 Protopopiatul Băile Herculane s-a stabilit într-un sediu nou, modernizat, cu birouri şi sală de şedinţe.

În jurisdicţia Protopopiatului Băile Herculane sunt 37 de parohii şi patru filii, în total 41 de unităţi de cult. Protopopul locului este de la înfiinţare Pr. ic. stavr. Nicolae Pereş.

Contact
Protopopiatul Băile-Herculane
Str. Trandafirilor BL. 4
Băile-Herculane,
Caraş-Severin,
Cod: 325200
România
Tel: +40.255.560.371
Mobil: +40.724.577.720
Biserici
monument istoric