PATRIMONIU CULTURALPARTENERI
Muzeu Virtual
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuala
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Media
PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home

Comisia Europeana

Comisia Europeană – Directoratul ...

Consiliul Uniunii Europene

LINK-uri UTILE
more ...
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
Link-uri Utile
PROTECŢIA DATELOR PERSONALE
ACHIZIŢII PUBLICE
Anunturi

Proces de selecţie a grupului ţintă

Modul de formare ... - Ziarul Lumina

Procedură selecţie grup ţintă
COMUNICATE DE PRESĂ
more...
Comunicate de Presa
Istoric Protopopiatul Reşiţa

Dacă din anul 1892 protopopiatul şi-a avut sediul la Bocşa (luând fiinţă prin restrângerea celorlalte protopopiate înconjurătoare din acea vreme: Oraviţa, Lugoj, Vârşeţ, Caransebeş, Jebel), începând cu anul 1950 acesta a fost mutat la Reşiţa.

Primul protopop al Bocşei a fost Maxim Popovici, apoi Mihail Gaşpar, Petru Ieremia şi Nicolae Iorgovan.

Odată strămutat sediul protopopiatului la Reşiţa, s-a stabilit la Parohia Reşiţa Montană, în timpul protopopului dr. Iosif Ieremia, (conducând protopopiatul între anii 1952-1959), cel care a iniţiat zidirea monumentalei biserici-catedrale în 1938. I-au urmat: protopopul Victor Cazacu, în perioada 1959-1975, protopopul conf. univ. dr. Vasile Petrica, între anii 1975-2007, iar din anul 2007 – protopopul Nicolae C. Mirişan.

Sediul Protopopiatului din Reşiţa, sub conducerea protopopului dr. Iosif Ieremia, se afla la parohia Reşiţa Montană, în timpul protopopului Victor Cazacu, la parohia Reşiţa Română, iar sub conducerea prot. dr. Vasile Petrica, Protopopiatul Ortodox Român Reşiţa obţine un sediu propriu, în vecinătatea Oficiului Parohial Reşiţa-Centru – Parohia Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, pe str. Libertăţii, nr. 38.

Curând după obţinerea noului sediu protopopesc, la anul 1985, în aceeaşi locaţie, a fost construită o impunătoare clădire care a servit Colecţia de Artă Veche Bisericească, alcătuită din piese adunate din întreaga eparhie a Caransebeşului.

În anul 1997, în incinta locaţiei Protopopiatului, a fost construit Magazinul Diecezan, care alături de magazinul de obiecte bisericeşti construit în vecinătatea bisericii parohiale Schimbarea la Faţă din Reşiţa-Govândari, stau la dispoziţia credincioşilor noştri.

Din anul 2007, sediul administrativ al Protopopiatului din Reşiţa a fost mutat în clădirea Colecţiei de Artă Veche Bisericească (în urma unui protocol încheiat între Episcopia Caransebeşului şi Protopopiatul Ortodox Român Reşiţa, întreaga colecţie va fi transferată la Muzeul Centrului Eparhial din Caransebeş), unde s-au efectuat lucrări de reconfigurare a spaţiilor adecvate noii funcţionalităţi (birouri, sala de conferinţe şi întâlniri, magazia de lumânări). În perioada următoare se are în vedere obţinerea unui birou destinat audienţelor din teritoriu pentru Episcopul Caransebeşului, precum şi amenajarea unui spaţiu care să găzduiască activităţile misionare cu tinerii, precum şi cele sociale.

În prezent Protopopiatul nostru cuprinde un număr de 50 parohii, recent organizate în trei cercuri misionare: Reşiţa, Bocşa, Fârliug, funcţionând în total 71 de preoţi, şi 4 angajaţi ai Oficiului Protopopesc (protopop, secretar, contabil, referent).

Contact
Protopopiatul Reşiţa
Str. Libertăţii nr. 38
Reşiţa,
Caraş-Severin,
Cod: 320066
România
Tel. Secretariat: +40.788.433.581, Fax: +40.255.213.181,
Tel. Cabinet Protopop: +40.788.741.514 şi +40.744.760.653;
e-mail: nicolaemirisan@yahoo.com
Biserici
monument istoric