PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC BISERICA ÎNVIEREA DOMNULUI - TICVANIUL MIC

Satul este atestat documentar în 1799, dar în documentele bisericeşti este amintit în 1751.

Biserica cu hramul „Învierea Domnului” a fost construită în 1774 - 1776 , în stil baroc, din piatră şi cărămidă, iconostasul de zid, bolta semicilindrică din cărămidă, pardoseala din plăci de piatră, în exterior, pe fiecare latură sunt patru contraforturi. Biserica are dimensiunile: 19,50 x 6,25 x 5 m.

Biserica a fost pictată în 1835 de D. Turcu , apoi în 1912 de Mihai Spineanu din Bocşa , pictura a fost restaurată în 1937 de pictorul Liuba  apoi de Igor Isac şi în 2001 de Petru Reghiş. Pictura este în ulei pe zid (vezi icoana „Iisus vindecând pe fiica lui Iair”). Uşile diaconeşti  au fost pictate în 1937 de N. Popovici („Sf. Ştefan “pe uşa din partea stângă şi „Sf. Laurentie“ pe uşa din dreapta, se poate vedea semnătura pictorului). Pe iconostas sunt patru icoane împărăteşti (mobile) pictate în ulei pe lemn de N. Popovici din Grădinari (se păstrează semnătura pictorului), icoanele au dimensiunile: 83 x 48 cm), „Sf. Nicolae”, „Maica Domnului cu pruncul”, „Iisus Hristos” şi „Sf. Ioan Botezătorul”.