PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC BISERICA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI - SURDUCU MARE

Localitatea este atestată documentar în 1406, menţionată în 175 , în 1757 avea 149 de case, în 1910 erau 1119 locuitori şi 176 de case, în 1935, 945 locuitori şi 246 de case.

Satul a avut o biserică de lemn cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, înălţată în 1754 . Biserica actuală (cu dimensiunile: 12 x 4,90 x 4,60 m), cu acelaşi hram a fost construită în 1721 , din piatră şi cărămidă, iconostasul de zid, pardoseala din gresie în pronaos şi naos, soleea şi altarul pardosite cu parchet laminat. Biserica a fost pictată de Mihăilă Nicolaevici în 1752 , împreună cu Ioan Popovici, cu siguranţă, iconostasul a fost pictat de aceşti pictori, pentru că se păstrează inscripţia pe uşile împărăteşti , pictura actuală realizată de Dan Chendi în 1989. Pictura veche se păstrează pe uşile împărăteşti (iconografie de excepţie), fiecare canat are câte trei icoane pictate în ulei pe pânză şi aplicate pe lemn (inscripţionate în slavonă), crucea cu molenii, uşile diaconeşti (iniţial au fost uşi împărăteşti - pictura în ulei pe pânză, pe uşa din stânga este reprezentată „Bunavestire” şi în partea de jos „Arhidiaconul Ştefan”, pe uşa din dreapta: „Arhanghelul Gavril” şi în partea de jos „Arhanghelul  Mihail”). Pictura veche o întâlnim şi pe câteva icoane de pe iconostas.