PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC BISERICA IOSIF DE LA PARTOŞ - REŞIŢA

Această Biserică a fost zidită în anul 1846, ulterior a fost mărită în anul 1930, fiind pictată în tehnica tempera de Alexandru Sas din Lugoj, între anii: 1938-1942. Biserica a fost târnosită de către I.P.S. Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului în 17 octombrie 1971.

Între anii 1938-1987, prin stăruinţa P. On. Dr. Vasile Petrica, biserica a fost pictată în frescă, de către pictorul Elvira Dăscălescu. În aceaşi perioadă a fost realizat iconostasul din lemn de stejar sculptat de către sculptorul Constantin Fuşalău din Nemţişor, judeţul Neamţ.

Începând cu anul 2007, Biserica a cunoscut o înoire estetică deosebită, prin purtarea de grijă a P. On. Părinte Protopop Nicolae Cătălin Mirişan, parohul acestei biserici, astfel a fost spălată pictura de către d-na Rita Aldea, iconostasul a fost poleit cu foiţă de aur.

S-a schimbat pardoseala prin placarea cu gresie pe toată suprafaţa bisericii, Sfânta masă a fost placată cu marmură, în interiorul Sfântului Altar a fost refăcută pardoseala prin placarea cu parchet din lemn de stejar.

De asemenea în veşmântar a fost schimbată pardoseala prin placare cu gresie, schimbându-se şi mobilierul cu unul nou. S-a schimbat policandrul prin cumpărarea unuia nou, grecesc. Întreaga instalaţie termică a fost înnoită. Biserica a fost dotată cu instalaţie de aer condiţionat.

În ziua de 15 septembrie, dată la care se face pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul acestei Biserici şi a întregului Banat, a anului 2008, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului a binecuvântat pictura Bisericii, a înoit Sfânta Masă prin spălarea şi pecetluirea acesteia şi a sfinţit icoana sfântului ocrotitor, realizată în mozaic, amplasată în exteriorul bisericii.

Lucrările de amenajare şi recondiţionare a acestei Biserici au continuat, astfel că în anul 2009, biserica a fost împodobită cu 41 de străni noi din lemn sculptat, precum şi un pangar modern.

În acelaşi an, 2009, birourile Oficiului Parohial, ce deservesc şi Oficiul Protopopesc Reşiţa, au cunoscut ample lucrări de reamenajare şi modernizare.