PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC BISERICA ÎNĂLȚAREA DOMNULUI - SECĂȘENI

Localitatea este atestată documentar în 1357, amintită în 1751 , apoi  în 1757, când avea 207 case , în 1910, avea 401 case şi 1508 locuitori, în 1935, 314 case şi 1384 locuitori Este amintită în sat o biserică de lemn cu hramul „Sfinţii  Arhangheli  Mihail şi Gavril”  ridicată în 1745, ruinele unei biserici de zid se pot vedea în locul numit de localnici, „Dealul viilor”, de unde în 1927 a fost luat un stâlp de piatră, ce a slujit ca stâlp ornamental la uşile împărăteşti ale iconostasului şi care a fost zidit într-unul din pilonii din pronaosul bisericii actuale. Biserica actuală, cu acelaşi hram, a fost zidită în 1664  sau în 1848 , în stil baroc, din piatră şi cărămidă, bolta semicilindrică din cărămidă, pardoseala din marmură veche gălbuie. Biserica este acoperită cu tablă galvanizată la fel şi turnul. Biserica este declarată monument istoric şi are dimensiunile: 21, 20 x 6 x 5, 60 m.

Biserica nu este pictată, are pictură doar pe registrul superior al iconostasului  de zid, realizată probabil de Ştefan Popovici în 1823 .Cu ocazia lucrărilor interioare, pe zidul din partea sudică, deasupra stranelor a fost dezvelit, sub tencuială, un strat de pictură veche (se pot distinge icoanele „Iisus în Sf. Potir”, „Sf. Gheorghe”, „Arh. Mihail”, „Sf. Dimitrie etc.), iar în zona iconostasului icoanele „Arh. Mihail” şi „Arh. Gavril”. Se păstrează pictura veche (ulei pe lemn) pe uşile împărăteşti.