PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC BISERICA SFÂNTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL - ORAVIȚA ROMÂNĂ

Biserica ortodoxă din piatră ,cu hramul „Sf. Prooroc Ilie, ridicată  în timpul episcopului Isaia în 1743, înnoită şi împodobită sub episcopul Ioan Gheorghevici în 1750. Biserica a fost construită pe locul unei vechi mănăstiri, la poalele Dealului Mare, pe malul pârâului Oraviţa, mănăstirea datând probabil de la sfârşitul secolului XIV . Biserica (dimensiuni: 26 x 8,30 m) este acoperită cu tablă galvanizată, bolta semicilindrică din cărămidă dispune de patru travee, turnul este acoperit cu tablă de cupru, pardoseala din gresie, iconostasul din lemn (autor Cotârlă), icoanele pictate în ulei pe pânză şi aplicate pe lemn. Biserica a fost pictată în 1868 de Mihail Popovici împreună cu Matei Popovici , pictura a fost  recondiţionată în 1925 de Gheorghe Mărăşescu şi de Iulian Toader în 1961  şi apoi de Igor Isac. Iconostasul a fost sculptat în 1903 de Aurel Cotârlă, pictura fiind realizată de Ioan Zaicu şi Filip Matei. Cafasul bisericii o frumoasă operă de artă, împodobit cu motive vegetale stilizate. În biserică se păstrează un epitaf brodat cu fir de aur din 1762. Pe latura nordică, aproape de iconostas este icoana „Sf. Ecaterina”, mai puţin reprezentată în iconografia bisericilor bănăţene.

Biserica deţine  trei icoane, ulei pe pânză, pictori necunoscuţi: „Sfânta Treime”, dimensiuni: 126 x 86 cm), „Sf. Ilie”,  dimensiuni: 150 x 106, „Iisus pe mare”, dimensiuni: 126 x 86 cm.

Biserica a fost restaurată în anii: 1974, 1989,1993, 1994- 1995.