PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC MÂNĂSTIRE

In apropiere de Caransebes se afla Muntele Mic si Pietrele Scorila cu cei 1806 si 1617 metri, care pastreaza ca pe o relicva scumpa petece sclipitoare din mantia iernii. Privelistea si cadrul natural minunat atrag de la mar departari pe iubitorii sportului alb.

Drumul incepe de la Caransebes, coteste spre sud-est, trece prii Zervesti, Turnu Ruieni si Borlova, ca apoi sa infrunte urcusul pieptis si, dup, 15 km, calatorul sa-si gaseasca odihna si sa-i fie rasplatita osteneala dii belsug cu tot ceea ce poate da maretia naturii.

Dar Muntele Mic este tot atat de generos si vara. Coasta nordica unde sunt asezate cabanele, e scaldata de soare de la rasarit si pana la apus. De la aceasta inaltime se poate admira intreaga vale a Timisului. Putin ma sus, unde se afla infipta o mare cruce de lemn, privelistea se mareste pan la Retezat, Herculane si Jarcu, muntele preferat al caprelor negre.

In aceasta ambianta, pe o culme deasupra cabanelor si la marginea padurii de brad, se inalta pe piatra stancii biserica schitului cu hramul "Sf. Ilie", lucrata in stilul bisericilor maramuresene, cu un turn ascutit inalt de 20 m, cu cerdac si cu prispe laterale. Initiativa apartine unor oameni de buna-credinta de la Primaria Timisoara si de la Uzinele Electrice din Timisoara, care in anul 1939 a construit bisericuta de lemn, cu dimensiunile 9,20 x 6,60 m.

Bisericuta este construita din barne de lemn pe o fundatie de piatra si un soclu de 1,5 m. in interior peretii sunt tencuiti si pictati. Pana la inaltimea de 1,3 m, peretii din interior sunt captusiti cu placaj gros. Este compartimentata in altar, naos si pronaos. Naosul este delimitat de pronaos prin doi stalpi puternici din lemn, care sustin si arcadele turlei, in pronaos, de jur imprejur, sunt lavite din scandura si placaj gros, folosite de credinciosi varstnici si de cei bolnavi. Are o turla foarte inalta, dupa modelul bisericilor de lemn din Maramures si Muntii Apuseni, pentru a usura caderea zapezii pe timp de iarna. Catapeteasma este sculptata in lemn de stejar de catre sculptorul Stefan Cajo din Timisoara, acelasi care a sculptat si catapeteasma catedralei mitropolitane din Timisoara. Pardoseala este din scandura de brad, iar acoperisul, inclusiv turla, este acoperit cu sindrila. Bisericuta a fost sfintita de P.S. Vasile Lazarescu, Episcopul Caransebesului, la 1 mai 1940.

Pictura murala din interior a fost executata de catre Elvira Dascalescu, din Bucuresti, ajutata de sotul sau, prin purtarea de grija a inalt Prea Sfintitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Pictura catapetesmei ii apartine pictorului Simion Bacala. S-a facut si alte renovari in exterior prin ajutoare primite de la Arhiepiscopia Timisoarei si Protopopiatul Caransebes (protopop fiind parintele Dimitrie Crama), fiind resfintita la 20 iulie 1980 de catre P.S. Timotei Lugojanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Timisoarei. Ceva mai in jos de bisericuta s-a construit o cladire care cuprinde 5 chilii, bucatarie si trapeza pentru nevoitorii schitului, in perioada comunista, pana in 1991, n-au mai existat vietuitori la schit, ci numai un paznic din satul Borlova. Cladirea a fost data in folosinta Salvamontului din Caransebes, astazi facandu-se demersurile necesare pentru redobandirea ei.

De la i iulie 1991 s-a reluat viata monahala prin numirea ieromonahului Emanuel Boldea, care a slujit pana in 1995, urmandu-i ieromonahul Ilarion Iancu. Din anul 2000 a fost numit conducator al schitului ierodiaconul Timis Palincas Pantelimon, care a reusit, cu ajutoare de la credinciosi, sa ridice o cladire care adaposteste trei chilii, o trapeza, camara si bucatarie.

In stransa legatura cu schitul de pe Muntele Mic este si crucea care a fost ridicata cu spijinul primarului Timisoarei Dr. Coriolan Baran (fost ministru) si al inginerului Cornel Miclosi, fost director al intreprinderii Electro - Mecanice din Timisoara. Crucea a fost inaltata pe locul numit Cleanful Gaina. Era formata din 8 brazi, lungi de 25 m. Acest edificiu era luminat pana in perioada comunista, vazandu-se de la Timisoara, cand timpul era frumos, in perioada comunista el a fost lasat in paragina, nemaiingrijindu-se nimeni de el.

Din initiativa unui grup de intelectuali din Timisoara si Caransebes, cu binecuvantarea I.P.S. Dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, si a P.S. Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, se fac demersurile necesare pentru ridicarea unei noi cruci, lucrarile fiind incepute, in legatura cu acest proiect trebuie amintit si faptul ca in Carpatii Romaniei exista doua astfel de monumente (cruci memoriale): cel din varful Caraimanului, ridicat intre anii 1926 - 1928, din initiativa reginei Maria, in memoria eroilor din primul razboi mondial (inalt de 33 m) si cel de pe Muntele Mic, ridicat in memoria granicerilor banateni (inalt de 25 m).

Noua cruce, executata din structuri metalice, va fi iluminata pe timpul noptii (printr-un sistem propriu de producere a energiei electrice), ea putandu-se vedea chiar si de la Timisoara, cand timpul este favorabil.

Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii din zona Caransebesului si Timisoarei, care vin in numar destul de mare la hramul lui, in ziua de 20 iulie; pentru turistii din timpul verii si iernii si pentru credinciosii din satele apropiate care isi au salasurile in apropiere.