PATRIMONIU EPISCOPIA CARANSEBEŞULUI
Home Muzeu Virtual Biblioteca Virtuala Media
Muzeu Virtual
Biblioteca Virtuală
Platforma Online
Media
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate
de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Copyright © Episcopia Severinului şi Strehaiei - 2013
All rights reserved.
ISTORIC MÂNĂSTIRE

La doi kilometrii spre răsărit de comuna Ciclova Montană, judeţul Caraş-Severin, în inima codrilor seculari ai Banatului de munte, la poalele unei stânci de aproape o mie de metri (stânca Rolului), se află Mănăstirea Călugara. După tradiţie, locul este considerat sfânt, pentru că aici vieţuiau pustnici. Credincioşii au numit aceste locuri Valea Călugărului.  

Istoricul acestei mănăstiri ne spune că în 8 iunie 1830, Iancu Cârşoveanu, un păstor de capre, a auzit cântări bisericeşti venind din pădurea unde îşi păstorea caprele. Această întâmplare a fost povestită unor consăteni de îndată ce s-a întors în sat. Semnele dumnezeieşti au continuat, de nenumărate ori credincioşii care treceau pe lângă stânca din capătul văii auzind cântări sfinte. În ziua de 8 iunie 1859 cântările sfinte s-au auzit atât de tare din interiorul stâncii încât credincioşii prezenţi, între care şi un tânăr teolog pe nume Alexie Nedici, au ascultat îngenunchiaţi aceste cântări dumnezeieşti. Această minune l-a determinat pe tănărul Alexie să intre în cinul monahal şi să construiască o mănăstire.

Construcţia mănăstirii a început în anul 1859, iar în ziua de 1 octombrie 1861, mănăstirea Călugăra a fost sfinţită  cu mare fast de episcopul Emilian Kengelat din Vârşeţ. În naosul bisericii, sunt păstrate şi astăzi într-o raclă moaştele pustnicului, descoperite în peşteră în anul 1859.Comoara cea nepreţuită a mănăstirii este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, descoperită şi ea în peşteră,icoană care ascultă neputinţele şi necazurile oamenilor revărsând asupra celor care vin şi mângâiere, alinare şi binecuvântare. Cele mai multe date despre minunile săvârşite la icoana Maicii Domnului le avem din tradiţia orală, foarte puţine dintre ele fiind consemnate în scris.

În anul 2009, de praznicul sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie), hramul mănăstirii, Preasfinţitul Lucian Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sf. Liturghie arhierească, marcând împlinirea celor 150 de ani de la întemeierea a mănăstirii.

ALBUM FOTO MÂNĂSTIRE